Que és un coronavirus?

És un tipus de virus que circula entre els animals però alguns d’ells també poden afectar éssers humans i poden causar problemes respiratoris que majoritàriament produeixen simptomatologia lleu.

Que és el coronavirus SARS-CoV-2?

És un nou tipus de coronavirus que pot afectar les persones i que es va detectar per primera vegada el desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, província de Hubei, a la Xina.

Es manifesta amb tos, mal de coll, febre o malestar general i sensació de falta d’aire. En alguns casos també poden generar-se símptomes digestius com diarrea i dolor abdominal. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, insuficiència renal i inclús la mort. Els casos mes greus generalment apareixen en persones d’edat avançada, o que pateixen alguna malaltia crònica, com malalties cardiovasculars, respiratòries o immunodeficiències.

El temps mig des de l’inici dels símptomes fins la recuperació és de 2 setmanes quan es dona un cas lleu, i de 3-6 setmanes quan es dona un cas greu o crític de la malaltia.

El període d’incubació de la malaltia oscil·la de 1 a 14 dies després de la infecció pel virus. Durant el període que no es presenten símptomes però s’està infectat es pot transmetre el virus i infectar, per això es important mantenir la distància en tot moment.

La forma d’adquirir la infecció no es coneix de manera precisa. Sembla que la transmissió del coronavirus es dona per contacte estret amb les secrecions respiratòries que se generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. La seva capacitat de contagiar depèn de la quantitat del virus que presenta a les vies respiratòries. El virus infectaria a una persona si aquestes secrecions entren en contacte amb el seu nas, ulls o boca. Segons les investigacions, sembla poc probable la transmissió per aire a distàncies majors d’un a dos metres.

Per ara, no existeix un tractament específic, ni vacunació. Se poden tractar els símptomes i assegurar un adequat suport vital.

Per tal d’evitar el contagi és important prendre mesures genèriques de protecció individual:

necessitin (cartera, claus, bossa,…), intentar no tocar res i treure’s les sabates

 

Al mercat podem trobar diferents tipus de mascaretes:

Quirúrgiques i higièniques: Limiten la propagació del contagi. No protegeixen a qui les porta. Són d’un sol ús i es recomana portar-les un màxim de 4 hores.

FFP1 AMB VALVULA: No protegeixen a qui les porta, ni evita el contagi. Tenen una eficàcia de filtració de micropartícules mínima del 78% i un percentatge de fuga cap a l’interior màxim del 22%. Són les utilitzades per al·lèrgies (antipol·len)

FFP2 / FFP3 AMB VALVULA: Protegeixen a qui les porta però no eviten el contagi. No s’han d’utilitzar en malalts ni si es tenen símptomes, ja que poden propagar el virus.  Tenen una eficàcia de filtració mínima del 92% (FFP2) / 98% (FFP3), i un percentatge de fuga cap a l’interior màxim del 8% (FFP”) i 2% (FFP3).

FFP2 / FFP3 / N95 (Sense vàlvula): Limiten la propagació del contagi. Protegeixen a qui les porta. Poden ser reutilitzables (han de portar la marca R), depenen de la integritat de la mascareta i del bon ajustament facial.

   CASOLANES: Les mascaretes “casolanes” poden estar fabricades de materials molt diferents i els assajos i investigació clínica sobre la seva eficàcia és limitada. No obstant la evidencia disponible demostra que las mascaretes de tela protegirien menys que les quirúrgiques.

 

Les mascaretes poden protegit d’un possible contagi a les persones que les porten posades i les persones que les rodegen, però és important remarcar que no proporcionen per si sol suficient protecció i s’han de prendre altres precaucions. Si s’utilitza mascareta, es molt important seguir les següents recomanacions d’us, per tal d’utilitzar-la correctament.

Tant les mascaretes quirúrgiques com les filtrants, se consideren NO REUTILITZABLES. Si es necessari reutilitzar-la, sempre serà per part de la mateixa persona. S’estan estudiant mètodes de desinfecció de les mascaretes, però es molt complicat generalitzar donat que cada mascareta pot tenir unes característiques diferents en funció del fabricant.

Els resultats sobre les mascaretes estudiades són els següents:

Desinfecció a altre temperatures: Sotmetre els equips durant 24h a 70ºC, seguit d’altres 24h a -30ºC. S’ha observat que la capacitat de filtració de la mascareta no es veu alterada.

Desinfecció amb alcohol polvoritzat: Pot inactivar la retenció electrostàtica de les fibres i originar una disminució de l’eficàcia de filtració.

Desinfecció amb ús de vapor a 134ºC: Pot originar una disminució de la capacitat de filtració, i produir la deformació de la mascareta.

Rentat amb aigua o solucions sabonoses: Pot causar deformació de las mascareta i afectar a l’ajustament de la cara.

Desinfecció amb microones: No hi ha dades concloent sobre la influencia d’aquest mètode.

Desinfecció per radiació ultravioleta germicida: El virus es sensible a rajos UV i, en principi, a dosis baixes, no afectaria l’eficàcia de filtració. A dosis altes, és més eficaç contra el virus, però genera un augment de la penetració i deteriorament del material.

RECORDA! CatSalut ha habilitat una “APP” StopCovid19Cat per fer seguiment de les persones afectades per la malaltia i veure com evoluciona la pandèmia a Catalunya. Permet a la població controlar el seu estat de salut sense sortir de casa, mantenint el confinament i evitant col·lapsar els serveis sanitaris.

Per a més informació sobre el coronavirus podeu consultar el canalsalut.gencat.cat/coronavirus o trucar el 061 Salut Respon. Per informació, dubtes i consultes generals trucar el 012 i per emergències greus i de risc vital, en els quals calgui la presència de bombers, ambulància o policia, el 112.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *