OLIS ESSENCIALS I AROMATERÀPIA:
L’aromateràpia cada vegada està més present en les nostres llars gràcies al benestar i la salut que ens aporta. L’aromateràpia ha aconseguit una manera diferent de tractar, millorar, complementar o prevenir malalties o patologies amb olis essencials.
Què és l’aromateràpia?
L’aromateràpia és la utilització d’olis essencials amb finalitat terapèutica. És un mètode natural que es basa en l’activitat de les molècules bioquímiques que contenen els olis essencials.
Què és un oli essencial?
Un oli essencial és l’essència volàtil extreta de plantes aromàtiques per destil·lació per arrossegament de vapor d’aigua.
Per dur a terme l’aromateràpia és necessari que els olis essencials siguin d’òptima qualitat i que la informació que regula la seva aplicació sigui objectiva, competent i científica. Es poden utilitzar els olis essencials per beneficiar-se de les seves notables propietats, però mai sense en descuidar-se del risc de toxicitat que comporta una automedicació abusiva.
És important utilitzar olis essencials quimiotipats que ens garantitzen la seguretat durant la utilització, en funció de l’essència podrà utilitzar-se per les diferents vies: tòpica, oral o de difusió. Els tractaments per difusió poden dur-se a terme per inhalació, directe o indirectament, via cutània a través d’un massatge, en banys aromàtics, en cataplasmes o inclús via oral. Sempre ens assegurarem en funció de l’oli essencial a utilitzar la via d’utilització més segura i idònia, no tots els olis poden utilitzar-se via oral o sense diluir, existeixen contraindicacions que és important saber.
Alhora d’iniciar un tractament amb un oli essencial es molt important seguir uns criteris per una bona selecció: que tingui certificació botànica, l’origen geogràfic, el mode de cultiu, el moment de la recol·lecció, l’òrgan destil·lat, el mode d’extracció i el quimiotip.
En cas de dubte, recordeu consultar a un professional de la farmàcia, la medicina o a un expert en aromateràpia científica.
Precaucions d’utilització dels olis essencials:
- Després del massatge o l’aplicació cutània es convenient rentar-se les mans.
- Mai s’han d’injectar olis essencials per via intravenosa o intramuscular.
- Utilitza olis essencials d’alta qualitat (100% pur i naturals) i de marca coneguda.
- No deixis els envasos al costats dels nens.
- Les persones al·lèrgiques hauran de fer un test preliminar d’al·lèrgia.
- Els ulls, el nas, el conducte auditiu i les zones anal-genitals no deuen ser mai objecte d’aplicació d’olis essencials purs.
- Abans de la utilització d’un oli essència consulta la seva utilització i les contraindicacions, hi ha olis essencials contraindicats en dones embarassades o en períodes de lactància, així com en nadons menors de 30 mesos.
Conservació:
L’envàs s’ha de conservar ben tancat per tal d’evitar l’evaporació, i a una temperatura entre 5ºC i 35ºC. Els olis purs i naturals se conserven durant 5 anys. Els olis de cítrics es conserven durant menor temps, 3 anys.
Exemples d’olis essencials i les seves utilitzacions:
- MANDRAVASAROTRA: Oli destil·lat de la fulla de la planta Cinnamosma Fagrans, la molècula principal és el 1,8-cineol, la millor via per utilitzar-lo és la atmosfèrica o via cutània, no es tant aconsellable la via oral, sobretot en cas d’embaràs, lactància o menors de 6 anys que està contraindicat per aquesta via. Aquest oli és bo per totes les patologies virals, ajuda a estimular el sistema immunitari i lluitar contra les infeccions virals. El mode de utilització habitual és aplicar 2/3 gotes a la part interna del canell, fregar una contra l’altre i inhalar profundament (si és una persona asmàtica no ha de portar a terme l’última pas). S’aconsella portar-ho a terme durant tots els matins d’hivern per així estimular la teva immunitat. En menors de 30 mesos s’ha d’adaptar la posologia: 2 gotes diluïdes en un oli vegetal o crema hidratant per poder practicar un massatge a les plantes dels peus una vegada al dia.
Per refredats i grips es pot combinar amb l’oli AE de Mejoranar QT Tuyanol.
Per la varicel·la es pot combinar amb l’oli AE de Hierba lombriguera.
- ROMERO QT VERBENONA: Aquest oli essencial s’extreu del Rosmarinus Officinalis, de la part florida de la planta. La molècula principal és la Verbenona. Les millors vies de utilització són la via oral o la via cutània, contraindicat via oral durant l’embaràs, ala lactància i en menors de 6 anys; via cutània, contraindicat en menors de 3 mesos, i en nadons i embarassades utilitzar de forma puntual i amb precaució. Es tracta d’un oli amb diferents propietats: mucolític per patologies respiratòries rebles, cicatritzant i depuratiu hepàtic, capaç de disminuir els nivells de colesterol.
D’aquesta planta es poden extreure 2 quimiotips més: el QT Cineol, expectorant, antiviral i estimulant de les defenses; el QT Alcanfor, analgèsic i relaxant muscular.
- CIPRÉS: La part destil·lada és la branca de la planta Cupressus Sempervirens Var. Stricta, d’on surten 3 molècules principals. Es tracta d’un oli essencial polivalent, serveix tant per la tos seca com per la circulació venosa, pot utilitzar-se via oral, cutània o atmosfèrica. En aquest cas sempre s’utilitzarà diluït, està contraindicat en antecedents de càncer estrogendependents, via oral en menors de 6 anys, i no utilitzar de forma prolongada durant l’embaràs, la lactància i en menors de 6 anys.
Recordar que un oli essencial és l’essencia volàtil d’una planta o un arbre aromàtic extreta principalment per destil·lació per corrent de vapor. Es la seva màxima concentració. Conté una gran quantitat de molècules aromàtiques (principis actius) amb diverses propietats terapèutiques. És important seleccionar olis essencials que tingui certificació botànica, l’origen geogràfic, el mode de cultiu, el moment de la recol·lecció, l’òrgan destil·lat, el mode d’extracció i el quimiotip.
En cas de dubte, recordeu consultar a un professional de la farmàcia, la medicina o a un expert en aromateràpia científica.