OLIS ESSENCIALS I AROMATERÀPIA:

L’aromateràpia cada vegada està més present en les nostres llars gràcies al benestar i la salut que ens aporta. L’aromateràpia ha aconseguit una manera diferent de tractar, millorar, complementar o prevenir malalties o patologies amb olis essencials.

Què és l’aromateràpia?

L’aromateràpia és la utilització d’olis essencials amb finalitat terapèutica. És un mètode natural que es basa en l’activitat de les molècules bioquímiques que contenen els olis essencials.

Què és un oli essencial?

Un oli essencial és l’essència volàtil extreta de plantes aromàtiques per destil·lació per arrossegament de vapor d’aigua. 

Per dur a terme l’aromateràpia és necessari que els olis essencials siguin d’òptima qualitat i que la informació que regula la seva aplicació sigui objectiva, competent i científica. Es poden utilitzar els olis essencials per beneficiar-se de les seves notables propietats, però mai sense en descuidar-se del risc de toxicitat que comporta una automedicació abusiva.

És important utilitzar olis essencials quimiotipats que ens garantitzen la seguretat durant la utilització, en funció de l’essència podrà utilitzar-se per les diferents vies: tòpica, oral o de difusió. Els tractaments per difusió poden dur-se a terme per inhalació, directe o indirectament, via cutània a través d’un massatge, en banys aromàtics, en cataplasmes o inclús via oral. Sempre ens assegurarem en funció de l’oli essencial a utilitzar la via d’utilització més segura i idònia, no tots els olis poden utilitzar-se via oral o sense diluir, existeixen contraindicacions que és important saber. 

Alhora d’iniciar un tractament amb un oli essencial es molt important seguir uns criteris per una bona selecció: que tingui certificació botànica, l’origen geogràfic, el mode de cultiu, el moment de la recol·lecció, l’òrgan destil·lat, el mode d’extracció i el quimiotip.

En cas de dubte, recordeu consultar a un professional de la farmàcia, la medicina o a un expert en aromateràpia científica.

Precaucions d’utilització dels olis essencials:

Conservació:

L’envàs s’ha de conservar ben tancat per tal d’evitar l’evaporació, i a una temperatura entre 5ºC i 35ºC. Els olis purs i naturals se conserven durant 5 anys. Els olis de cítrics es conserven durant menor temps, 3 anys.

Exemples d’olis essencials i les seves utilitzacions:

Per refredats i grips es pot combinar amb l’oli AE de Mejoranar QT Tuyanol.

Per la varicel·la es pot combinar amb l’oli AE de Hierba lombriguera.

 

D’aquesta planta es poden extreure 2 quimiotips més: el QT Cineol, expectorant, antiviral i estimulant de les defenses; el QT Alcanfor, analgèsic i relaxant muscular.

 

Recordar que un oli essencial és l’essencia volàtil d’una planta o un arbre aromàtic extreta principalment per destil·lació per corrent de vapor. Es la seva màxima concentració. Conté una gran quantitat de molècules aromàtiques (principis actius) amb diverses propietats terapèutiques. És important seleccionar olis essencials que tingui certificació botànica, l’origen geogràfic, el mode de cultiu, el moment de la recol·lecció, l’òrgan destil·lat, el mode d’extracció i el quimiotip.

En cas de dubte, recordeu consultar a un professional de la farmàcia, la medicina o a un expert en aromateràpia científica.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *