Un 20-30% de la població del nostre entorn presenta alguna de les formes amb que es manifesta i cada dia és més gran el nombre de persones afectades per problemes d’al·lèrgia.
¿Què és l’al·lègia?
La al·lèrgia és una reacció immunològica específica de l’organisme cap a una substància inofensiva.
Hi ha diferents al·lèrgies i diversos factors que les provoquen. Els causants més comuns són: el pol·len, partícules de la pols, espores de les flors o dels fongs, determinats aliments, i verí dels insectes entre d’altres.
La primavera és la època més odiada per aquelles persones que pateixen la rinitis estacional.
En el cas de la al·lèrgia primaveral és una de les al·lèrgies més comunes. Es presenta amb els següents símptomes: esternuts, secreció nasal aquosa, congestió nasal, picor als ulls i llagrimeig, picor al nas i a la gola.
¿Com es detecta una al·lèrgia?
L’exploració física, les proves cutànies i les de laboratori són els passos a seguir per tal d’establir un diagnòstic ajustat i poder identificar els al·lergògens o substàncies causants de l’al·lèrgia i evitar-ne o reduir-ne l’exposició.
Les proves cutànies o prick test és el mètode més comú. Aquestes proves mesuren la resposta de la persona a la substància a la qual sembla que pot ser al·lèrgica. Són proves senzilles i ràpides d’aplicar.
S’ha de tenir en compte els antecedents familiars per predir el risc d’al·lèrgia en un nen.
¿Es pot curar una al·lèrgia?
Les al·lèrgies no tenen cura, però amb un tractament adequat se’n poden controlar els símptomes.
El clima pot influir en los símptomes de la rinitis al·lèrgica. El temps càlid, sec i amb més distribució del pol·len fa que els símptomes d’al·lèrgia augmentin.
Tractaments:
La farmàcia disposa actualment de molts principis actius per combatre les al·lèrgies.
Els tractaments més corrents són: banys salins, descongestius, antihistamínics, anticolinèrgics i corticoides.
La immunoteràpia no cura la malaltia, però en redueix el nombre de símptomes, i fa més fàcil el seu control.
Recomanacions i App’s d’interès:
- Evitar les substàncies que provoquen l’al·lèrgia
- Evitar estar massa estona a l’aire lliure en les èpoques de pol·linització, sobretot a les hores de la posta de sol, que és quan hi ha més pol·len en suspensió.
- Evitar la presencia d’animals a les cases. Si no és possible, procurar que estiguin molt nets i no permetre’ls mai l’accés als dormitoris.
- Fer servir fundes impermeables per a matalassos, edredons i coixins.
- Passar l’aspiradora sovint per les zones susceptibles d’acumular més pols.
- Aplicar-se la injecció d’extrets d’al·lergògens, per alterar la resposta immunològica.
Les App’s poden servir d’ajuda a totes aquelles persones al·lèrgiques, entre les més conegudes trobem:
- POLEN CONTROL
És una aplicació desenvolupada per la Societat Espanyola de Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC) i Almirall, orientada a facilitar el seguiment i diagnòstic de les al·lèrgies degudes al pol·len ambiental. Permet obtenir informació sobre la relació entre els nivells de pol·len i l’evolució del pacient. A més, ofereix informació sobre els nivells pol·línics diaris, així com la predicció de l’evolució dels mateixos.

Es pot descarregar des de Google Play, Android o App Store, és gratis i es troba en Espanyol.
- ALERGO ALARM
Aplicació desenvolupada per la Societat Espanyola de Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC) i Almirall.
Aquesta aplicació ens ofereix informació sobre els nivells pol·línics de la localitat, alarmes per avisar a l’usuari de quan els nivells de pol·len superin l’ombrall marcat per la SEAIC.
Disponible per Android, iOs. Gratis i la podem trobar amb Espanyol/Inglés.

- ALERTA POLEN
És una aplicació patrocinada per AstraZeneca Respiratorio. Informa dels nivells de pol·len de les localitats que presenten centres de mesura. Permet personalitzar la informació segons el tipus d’al·lèrgia que tinguem i genera alarmes segons els marcadors d’al·lèrgia que s’estableixen.

Disponible per Android, iOS i és gratis.
Si no podeu descarregar una App, podeu obtenir informació dels nivells de pol·len als diferents observatoris de Catalunya a la següent adreça:
Pertany el punt d’informació aerobiològica de Catalunya.